PEJABAT MAJLIS PIMPINAN NEGERI PAHANG DM

PEJABAT MAJLIS PIMPINAN NEGERI PAHANG DM

Wednesday, December 3, 2008

KONGRES PKR 2008 - Iktibar Uhud

Kemenangan kaum Muslimin di Ghazwah al-Badr pada kali pertama tentera Islam di bawah pimpinan baginda Rasulullah SAW memberikan kekuatan moral kepada golongan Islam yang pada ketika itu berjumlah 313 orang sahaja berbanding dengan jumlah tentera Quraisy yang berjumlah 1,000 orang.

Bilangan pihak Quraisy yang melampaui tentera Muslimin pada nisbah 1:3 menjadikan kemenangan itu lebih manis, lebih dinikmati. Kelengkapan perang yang serba kekurangan bukan halangan bagi tentera Islam untuk mencipta kemenangan. Yang penting keimanan dan ketakwaan yang bertapak kukuh di jiwa pejuang Muslim.

Akhirnya, tentera Muslim menang besar dalam perang itu dengan izin Allah berbekalkan keimanan mantap, strategi peperangan sistematik dan bantuan Ilahi dari langit iaitu gerombolan malaikat untuk membantu tentera Muslimin. Berbeza pula pada Ghazwah Uhud. Jumlah tentera Islam cuma 700 orang berbanding tentera musuh seramai 3,000 orang dan bertemu mereka di bukit Uhud.

Rasulullah mengatur tentera Islam dengan formasi yang rapat 1,000 ela ke hadapan. Kemudian baginda meletakkan barisan sayap kanannya di kaki persimpangan yang curam dan sayap kirinya di kaki bukit yang agak rendah, lebih kurang 40 kaki tinggi dan 500 kaki panjang, dipanggil Ainain. Tentera di kanan dalam posisi yang selamat namun yang di sebelah kiri berkemungkinan diserang dari belakang Ainain; untuk mengelakkan bahaya, Rasulullah meletakkan 50 pemanah, yang dapat memberi amaran sekiranya tentera Quraisy berpusing dan menyerang dari arah belakang.

Pasukan pemanah ini diketuai pula oleh Abdullah bin Jubair. Walaupun strategi mantap, namun faktor disiplin dan kegopohan pemanah melesapkan keutuhan strategi baginda Rasulullah. Para pemanah kelabu mata kerana tidak mahu ketinggalan untuk mendapatkan habuan perang. Akhirnya, tentera Muslim tewas.
Ceritera di atas cukup menggambarkan keadaan kini pada Kongres Nasional Parti KeADILan Rakyat (PKR) 2008 yang akan diadakan esok pada 29 November.

Secerdik mana kita mengatur langkah, sehebat mana perancangan kita, akhirnya yang akan berjaya hanyalah perancangan Allah SWT. Pada Kongres PKR yang lalu di Seremban, Negeri Sembilan, Dato' Seri Anwar Ibrahim (DSAI) yang pada ketika itu tidak mahu bertanding sebagai Presiden PKR ditegur dengan menggunakan retorikanya agungnya sendiri 'Jika takut akan risiko usah bicara pasal perjuangan'. Kini retorika keduanya berbunyi lagi, 'Wamakaru Wamakarallah, Wallahu Khairul Maakiriin', Dan kamu merancang dan Allah merancang, Dan rancangan Allah jualah sebaik-baik perancang'.

Lihatlah betapa sayangnya Allah SWT kepada DSAI, tanda-tandaNya jelas dan nyata. Cuma apakah kita mengambil iktibar daripadanya? Adakah kita bersedia tunduk dan akur atas perancangan dan kebijaksanaanNya? Ternyata kita perlu ucapkan InsyaAllah pada setiap perancangan kita.

Tetapi ini bukan akhirnya wahai juak-juak UMNO dan Barisan Nasional! Ini bukannya tamat riwayat PKR. Dengan adanya bimbingan Allah SWT Penguasa sekalian alam, DSAI akan kembali dengan lebih kuat, lebih mantap dan lebih garang. Dengan pertolongan Allah SWT, kembalikan negara ini kepada Rakyatnya yang sengsara!!

1 comment:

Anak Pahang Jati said...

04 December 2008
Penang RM600 SETAHUN, Pahang RM600 SEBULAN!
Penang dengan Lim Guan Eng nya, konon memberi kepada
"Lebih 2,000 guru agama dan guru Al-Quran di Pulau Pinang akan menikmati peningkatan bayaran elaun dan saguhati tahunan sebanyak 50 peratus daripada Pusat Urus Zakat (PUZ) Pulau Pinang mulai tahun ini. Yang Dipertua Majlis Agama Islam Pulau Pinang (MAIPP) Shabudin Yahya berkata seramai 250 guru agama yang mendaftar di bawah MAIPP akan menerima elaun tahunan sebanyak RM600 berbanding RM300 sebelum ini. Beliau berkata sebanyak 1,821 guru Al-Quran yang mengajar secara sukarela di rumah atau di masjid dan surau diberi bayaran sagu hati sebanyak RM600 berbanding antara RM50 hingga RM300 sebelum ini. “Peningkatan bayaran elaun dan sagu hati tersebut melibatkan penambahan peruntukan PUZ sebanyak RM500,000 setiap tahun,” {petikan dari pahangdaily online}

Di Pahang, GURU UGAMA SEKOLAH ASRAMA mendapat RM600 SEBULAN!
APA YANG HEBOH SANGAT? ORANG YANG BARU MULA HENDAK BUAT BAIK MEMANG KUAT BISING PUN. YANG DAH SENTIASA BUAT BAIK TAK BISING PUN.

KEPADA PENYOKONG PARTI BULAN DAN MATA SATU, JANGAN MUDAH KELIRU! KALAU HENDAK DAPATKAN BUKTI YANG SAH TENTANG RM600 SEBULAN INI, PERGI LAH SIASAT DI JABATAN AGAMA ISLAM PAHANG ATAU JAIP.

Jangan buat malu gitu orang PAS & PKR! pahangdaily online temberang lagi!