PEJABAT MAJLIS PIMPINAN NEGERI PAHANG DM

PEJABAT MAJLIS PIMPINAN NEGERI PAHANG DM

Monday, October 13, 2008

LAYAKKAH NAJIB TUN RAZAK KE SERI PERDANA?

by Tun Telanai- Laman M@RHAEN SAH pada 8 Oktober lalu, Abdullah Ahmad Badawi [Abdullah], Presiden UMNO dan juga Perdana Menteri [PM] Malaysia ke-5 telah mengambil keputusan tidak akan mempertahankan jawatan presiden yang beliau menang tanpa bertanding pada tahun 2005. Beliau turut mengumumkan yang beliau juga akan melepaskan jawatan PM dan akan menyerahkan kuasa kepada timbalannya apabila Najib Tun Razak dipilih sebagai presiden baru parti itu [Rujuk : http://www.malaysiakini.com/news/90860]


Sekiranya pelan kedua ini berjaya [pelan pertama peralihan kuasa pada Jun 2010 gagal] dan Najib ditabalkan sebagai PM ke-6, maka tunggu dan lihatlah sendiri bencana dan mala petaka amat dasyat akan melanda negara ini. Survival agama, bangsa dan negara akan musnah ditangan Najib dan isterinya Rosmah Mansor serta kuncu-kuncunya. Bak kata orang tua-tua : Keluar daripada mulut harimau masuk ke dalam mulut buaya. Najib adalah pelengkap kepada kemusnahan agama,bangsa dan negara. Percayalah.

Kita telah melalui pemerintahan di bawah 5 orang PM. PM pertama, Tunku Abdul Rahman Putra mempunyai personaliti yang baik dan dihormati oleh kawan dan lawan, walau pun sedikit sebanyak Tunku ada kelemahannya, majoriti rakyat dapat menerima pemerintahannya sehingga tercetusnya peristewa 13 Mei 1969. Diikuti oleh Tun Abdul Razak Dato’ Hussein, Tun Hussein Onn dan Tun Dr.Mahathir Mohamad. Mereka masing-masing membawa imej yang bersih tidak dikotori dengan berbagai tuduhan dan dakwaan yang mencemarkan nama baik agama, bangsa dan negara.
Mereka melangkah masuk dan duduk di kerusi PM tanpa ada sebarang isu kontroversi yang melibatkan moral dan akhlak apatah lagi untuk menuduh mereka mengamalkan rasuah jauh sekali. Mereka diterima oleh rakyat tanpa ada perasaan was-was, mereka yakin dan menaruh harapan yang tinggi agar nasib mereka akan lebih terbela. Malah, PM ke-5, Abdullah juga mempunyai personaliti dan imej yang baik daripada baka keturunan ulama sehinggakan ada setengah golongan memberi jolokan ‘Mr Clean’ kepadanya. Imej Abdullah menjadi buruk ketika ia mempunyai kuasa dan menggunakan kuasa tersebut untuk kepentingan keluarga dan kroni-kroninya.

Hal seumpama itu tidak wujud di dalam diri Najib. Persepsi rakyat terhadap Najib ialah beliau pembawa imej ‘kotor’ dalam sistem pentadbiran negara berlawanan dengan imej yang dibawa oleh Abdullah dan PM-PM yang lepas. Najib dilahirkan pada 23 Julai 1953 dan beliau muda 14 tahun daripada Abdullah, merupakan Timbalan Perdana Menteri Malaysia yang dilantik sejak 7 Januari 2004 dan beliau ialah Ahli Parlimen Pekan, Pahang. Najib adalah anak lelaki sulung kepada bekas PM ke-2, Tun Razak.

Personaliti dan imej yang dibawanya itu sukar untuk diperbaiki kerana beliau menghadapi banyak dakwaan sama ada palsu atau benar yang dibuat oleh pihak-pihak tertentu yang sudah melekat kukuh di minda rakyat. Rakyat mahukan imej seorang PM yang bersih dan kelihatan bersih menandingi imej yang dibawa oleh Abdullah. Najib tidak memenuhi kriteria tersebut. Di muka Najib terdapat banyak tombok-tombok jerawat yang besar yang berkerutu seperti katak puru, tetapi mukanya kelihatan lincin dan cantik kerana dilindungi oleh alat make-up yang mahal-mahal. Tanpa alat make-up tersebut, kita akan dapat melihat wajah sebenar Najib. Huduh dan berkerutu.

Akhlak dan moral Najib bukanlah baik sangat. Ia bukan menjadi satu rahsia umum lagi. Semua rakyat tahu bahawa Najib perosak kehidupan rumahtangga orang. Najib merampas Rosmah daripada tangan orang yang bergelar suami. Skandal ini menyebabkan rumahtangga Najib dengan kerabat Di Raja Kelantan musnah. Rosmah sendiri sanggup memusnahkan mahligai yang dibina bersama suami pertamanya kerana tergila-gilakan Najib. Rosmah berazam mahu menjadi ‘wanita pertama’ Malaysia kerana beliau amat yakin bahawa Najib akan menjadi PM pada suatu hari nanti.

Perangai yang dibawa Rosmah ini sangat merbahaya jika diaplikasikan ke atas sistem pentadbiran negara lebih merbahaya daripada apa yang dilakukan oleh Abdullah sekarang ini. Rosmah suka berbelanja besar setiap kali ke luar negara dengan menggunakan wang rakyat. Rosmah sesuai diberi jolokan sebagai ‘Imelda Marcos jr’. Peribadi Rosmah bukan orang yang kuat beragama. Beliau pernah berpelukan dan berciuman dengan pemain hoki negara dan pelakon Bolleywood di hadapan Najib. Rosmah adalah ‘Queen controll’. Beliau mengawal segala tingkah laku Najib. Najib tunduk dan patuh kepada segala arahan yang Rosmah keluarkan. Takut kepada bini bukan cerita bohong atau fitnah, tanyalah orang-orang yang rapat dengan Najib, semua mereka tahu hal Najib takutkan bini ini.

Najib juga pernah dituduh ditangkap khalwat dengan seorang penyanyi bernama Ziana Zain di Port Dickson, Negeri sembilan, tetapi kes tersebut diselesai melalui pintu belakang kerana ia melibatkan pembesar UMNO. Walaupun berita ini tidak dapat disahkan kebenarannya, tetapi di minda rakyat tetap menilai tahap akhlak dan moral yang dibawanya amat tidak sesuai sebagai bakal PM.

Najib juga dikaitkan dengan pelantikan syarikat bekas Menteri Penerangan, Adib Adam sebagai broker pembelian jet pejuang Sukhoi Russia yang melibatkan pembayaran komisyen berjumlah RM400 juta. Najib juga dengan kuasa yang dimilikinya telah melantik syarikat milik Abdul Razak Baginda [Perimekar Sdn. Bhd dimiliki oleh Ombak Laut] sebagai agen menguruskan pembelian kapal selam daripada Perancis. Pembelian kapal selam Scorpene dan Agosta dari Perancis itu oleh kerajaan Malaysia bernilai RM4.6 bilion dengan komisyen berjumlah RM520 juta.

Persepsi rakyat terhadap Najib ialah pemimpin yang mengamalkan rasuah dan penyelewengan jika terus diberi berkuasa [walau pun dalam bentuk tuduhan tanpa bukti] akan memusnahkan negara dan sanggup menjual agama dan bangsa demi kepentingan peribadi.

Kes pembunuhan model berbangsa Mongolia, Altantuya Sharibuu akan tetap menghantui sepanjang tempoh pemerintahnya [jika diizinkan oleh Allah] sebagai PM ke-6 nanti. Walaupun secara konsisten dan sanggup bersumpah junjung al-Quran dalam kempen pilihan raya kecil di Permatang Pauh lalu, beliau menafikan penglibatan beliau dan isterinya dalam kes pembunuhan tersebut, namun majoriti rakyat tidak mempercayainya.

Persepsi rakyat kuat mengatakan beliau terlibat. Ini berlaku kerana beberapa faktor. Pertama, Abdul Razak Baginda yang diketahui umum sebagai ketua kumpulan pemikir adalah penasihat politik kepada Najib dihadapkan dengan pertuduhan bersubahat membunuh Altantuya Sharibuu. Andaian ramai bahawa Najib dan Razak pastinya merupakan kenalan rapat dan mesra. Kedua, pembabitan dua anggota Unit Tindakan Khas [UTK] yang bertugas di pejabat Timbalan Perdana Menteri. Cif Inspektor Azilah Hadri dan Koperal Sirul Azhar Umar dituduh membunuh Altantuya Sharibuu. Persepsi rakyat Najib pasti tahu perkara ini, kalau tidak masakan mereka bertiga ini berani bertindak sedemikian rupa. Lebih kejam daripada harimau lapar kerana terpaksa melaksanakan arahan daripada siapa [?]. Ketiga, penggunaan bahan letupan C4 yang memerlukan kelulusan peringkat tertinggi dan keempat pertukaran hakim serta merta dari Hakim K.N Segara kepada hakim yang kurang pengalaman iaitu, Pesuruhjaya Kehakiman, Mohd Zaki Md Yasin. Tenguk dari sudut perbicaraannya sahaja sudah cukup memualkan dan memudahkan rakyat membuat kesimpulannya. Kes ini samalah apa yang yang dilakukan oleh sistem kehakiman kita terhadap kes Memali dan Kerpan sehingga kini kedua-dua kes itu tidak dapat diselesaikan, tersadai di mahkamah.

Ini diperkuatkan lagi dengan dakwaan melalui akuan berkanun yang dibuat oleh Raja Petra Kamruddin [kini ditahan di bawah ISA] pada 20 Jun dan oleh penyiasat persendirian, P Balasubramaniam pada 3 Julai lalu. Sungguh pun, P Balasubramaniam menarik balik akuan berkanunnya itu pada keesukan hari tidak sampai 24 jam, kemudian terus lenyap hilang entah ke mana menimbulkan pelbagai spekulasi , maka ini memperkuatkan persepsi rakyat bahawa Najib terlibat dalam komplot pembunuhan itu yang dilakukan oleh dua orang pegawai polis tadi dan Abdul Razak Baginda bersubahat dalam pembunuhan tersebut.

Berlatarbelakang itulah, laluan Najib ke Seri Perdana mesti disekat dengan apa cara sekali pun demi kepentingan agama, bangsa dan negara. Kita masih ada tempoh 6 bulan untuk tujuan tesebut. Dalam tempoh tersebut, nasib Najib untuk menjadi PM ke-6 masih samar-samar lagi.
Bagaimana caranya, bersambung pada siri ke-2 nanti. Insyaallah..

SELAMAT MENGERJAKAN IBADAH PUASA, MOGA-MOGA MENDAPAT RAHMAT DARIPADA ALLAH SWT

MERDEKA RAKYAT NEGARA PERKASA

1 comment:

Suhaimi Said said...

betul-betul tak sudi di jadi PM. Tak nampak jalan Malaysia akan jadi baik. Dan amat bimbang kalau dia diangkat PM, dia masih kekal DPM, ada PM disebalik tabir, yg lebih pandai urus hal komisyen!