PEJABAT MAJLIS PIMPINAN NEGERI PAHANG DM

PEJABAT MAJLIS PIMPINAN NEGERI PAHANG DM

Wednesday, October 10, 2012

Siapakah golongan reaksioner?

Terma "reaksioner" ini sukar difahami didalam konotasi politiknya.  Perkataan ini sudah tentu berasal dari perkataan "reaction", tetapi kalau sekadar reaction, ia hanya membawa maksud "gerakan atau aksi yang lahir kerana sesuatu pengaruh/tindakan, penentangan, perlawanan yang timbul kerana sesuatu tindakan/aksi."

Terma ini adalah terma yang digunakan oleh golongan kiri yang membawakan ideologi sosialis sebagai sistem sosial yang betul bagi mengatasi masalah rakyat terbanyak.  Deskripsi ini ingin menunjukkan bahawa perjuangan sosialisme itu adalah berlandaskan perjuangan memertabatkan perjuangan rakyat.

Rakyat adalah golongan terbesar di sesebuah negara, dan terma "rakyat" ini pula difahamkan sebagai golongan massa yang ramai berbanding golongan yang menindas golongan itu seumpama kaum feudal dan kaum kapitalis.

Oleh kerana sosialisme itu dianggap ideologi yang benar/hak maka penentangan terhadap ideologi ini dianggap sebagai reaksionari, golongan yang cuba menghancurkan perjuangan rakyat.

Buka semua golongan kapitalis dianggap reaksioner didalam sesuatu keadaan.  Untuk menentang golongan Imperialis/kolonialis, puak-puak kiri ini memerlukan rakan perjuangan iaitu golongan nasionalistik termasuklah golongan feudal yang nasionalistik dan golongan kapitalis yang nasionalistik.  Kapitalis nasional ini dibedakan dengan kapitalis komprador.

Kapitalis komprador itu adalah golongan kapitalis dalam Negeri yang bersekongkol dengan kapitalis luar negeri, berbeza dengan kapitalis nasional yang bersaing dengan kapitalis luar negeri yang turut ditindas oleh kapitalis luar negeri.

Ada juga golongan feudal yang nasionalistik, sejarah perjuangan orang Melayu menentang penjajah menyaksikan ramai golongan feudal ini mengambil sikap menentang penjajahan menjadikan mereka golongan yang boleh disatukan dengan perjuangan rakyat tetapi tidak boleh mengambil alih pimpinan rakyat kerana mereka bukanlah golongan yang progresif, sejarah UMNO memperlihatkan golongan feudal ini mengambil alih pimpinan Orang Melayu dan akhirnya mereka tidak dapat melarikan diri tetapi berkomplot dengan golongan kapitalis dan akhirnya mereka sendiri menjadi golongan kapitalis.

Pimpinan kepada golongan sosialis hendaklah sentiasa di tangan golongan pekerja kerana golongan ini merupakan golongan yang tidak mempunyai apa-apa melainkan tulang empat kerat, dan mereka tidak mempunyai apa-apa kepentingan didalam sistem kapitalis atau semi-kapitalis; dan di sesebuah negara agraria, golongan pekerja ini mempunyai rakan yang setia seperti iaitu golongan petani.

Golongan kapitalis ini dipanggil golongan berjuis yang tidak mempunyai sebarang persamaan kepentingan dengan golongan pekerja/petani.  Ada juga golongan kapitalis kecil yang dipanggil berjuis kecil yang boleh disatukan dengan perjuangan rakyat asalkan mereka boleh menerima pimpinan dari kaum pekerja/petani.

Slogan popular golongan sosialis ini ialah "Pekerja Seluruh Dunia, Bersatulah" (Workers of the World, Unite).

Maka selain dari kaum pekerja dan kawan-kawan perjuangannya, yang lain-lain itu digolongkan kepada golongan reaksionari.

Maka itulah terma yang betul yang digunakan oleh golongan sosialis terhadap golonga yang secara objektifnya bertentangan dengan perjuangan mereka, iaitu, golongan reaksioner.

No comments: