PEJABAT MAJLIS PIMPINAN NEGERI PAHANG DM

PEJABAT MAJLIS PIMPINAN NEGERI PAHANG DM

Thursday, April 22, 2010

Harapan PR menang di Hulu Selangor semakin cerah

Sasaran PR untuk mencapai peratusan undi di kalangan pengundi-pengundi India, Cina, Melayu dan Orang Asal sudah tercapai, dan petugas-petugas kini hanya perlu untuk mempertahankan pencapaian itu, atau menaikkan lagi peratusan itu sehingga hari mengundi, maka, sudah semacam ada kepastian bahawa Hulu Selangor akan diwakili oleh Datuk Zaid Ibrahim didalam PRK kali ini.
Pengundi-pengundi UMNO jelas keciwa dengan keputusan BN meletakkan calon dari MIC. Bahkan mereka mempertikaikan keputusan pimpinan UMNO dan BN itu sebagai perbuatan yang membelakangkan kepentingan UMNO.
Bagi mereka, MIC jauh lebih cerdik dan bijak dari UMNO menyusun strategi politik. Dengan BN meletakkan calon dari MIC yang bukan Palanivel, MIC memperolehi dua faedah. Faedah pertama, MIC memperolehi tambahan seorang Senator dan dapat pula meletakkan calon.
Ahli-ahli UMNO Hulu Selangor yang tidak berpuas hati akan mengajar pimpinan UMNO, mereka mahu calon MIC ini kalah agar mereka dapat mempastikan bahawa didalam Pilihanraya akan datang UMNO boleh meletakkan calonnya mewaakili Barisan Nasional, dan jika MIC ini menang, maka tidak mungkin kawasan Hulu Selangor ini akan dipertandingi oleh UMNO untuk mewakili BN.
Didalam kerja-kerja saya dari rumah ke rumah khususnya rumah-rumah orang UMNO, hampir sekata mereka berkata bahawa mereka adalah UMNO tegar dan mereka tidak rela mereka diwakili oleh MIC. Alasan mereka agak racialistik dan kata-kata mereka tak perlu saya turunkan disini, tetapi mesejnya adalah jelas bahawa mereka tidak mahu calon MIC ini menang.
Trend ini melanda keseluruhan kawasan Orang Melayu, dan trend inilah yang akan memenangkan Datuk Zaid Ibrahim yang mewakili Pakatan Rakyat.

No comments: