PEJABAT MAJLIS PIMPINAN NEGERI PAHANG DM

PEJABAT MAJLIS PIMPINAN NEGERI PAHANG DM

Tuesday, November 24, 2009

PKR Desak SPR Bersihkan Senarai Daftar Pemilih Di Parlimen PekanSemakan terbaru Rang Daftar Pemilih Tambahan Suku Ketiga Tambahan 2009 (1 Julai hingga 30 September) yang dikeluarkan oleh SPR baru-baru ini dilihat mempunyai banyak keraguan. Kebanyakkan daripada pemilih baru yang didaftarkan mempunyai kad pengenalan kod 02 dan 71 sedangkan bagi rakyat yang lahir di Negeri Pahang mempunyai kod 06. Apabila disemak melalui Pejabat Pendaftaran Negara kod 02 adalah mereka yang berasal dari Kedah manakala 71 tidak mempunyai rekod yang jelas mengenai negeri atau negara tempat kelahiran.

Ini amat meragukan sama sekali. Pihak PKR telah menjalankan siasatan dan mendapati bagi kod 02 adalah dari keturunan Myanmar di Kedah dan 71 adalah berketurunan Kemboja. Adalah amat meragukan apabila berlaku terlalu ramai penghijrahan masuk pengundi dari Kedah ke Parlimen Pekan. Oleh itu tidak hairan mengapa terdapat ribuan orang Myanmar dan Kemboja di Kampung Sg Miang, Kampung Sekukuh, Kampung Ketapang, Kampung Pasir Panjang dan Kampung Tanjung Agas.

Sejak beberapa tahun dahulu terutama sebelum Pilihanraya Umum ke 11 pada 2004 sebuah perkampungan Myanmar diwujudkan di Kampung Sg Miang. Mereka diberi rumah, tanah dan ada desas-desus mengatakan mereka juga diberi elaun sara diri tanpa apa-apa pekerjaan. Sekiranya benar ini telah benar-benar mencabar hak-hak penduduk tempatan terutama orang-orang Melayu dan kaum orang asal (asli). Ramai di kalangan penduduk tempatan yang tidak mempunyai tanah dan rumah malah ada yang telah memohon tanah tetapi masih belum mendapat sebarang jawapan. Lebih menyedihkan lagi bagi kaum orang asal yang langsung tidak dianugerahkan tanah bergeran. Ini umpama pepatah "kera di hutan disusukan anak di rumah mati kelaparan".

Perkara ini dilihat mempunyai kaitan rapat dengan keputusan Pilihanraya Umum ke 10 pada tahun 1999 apabila Datuk Seri Najib Razak (sekarang Perdana Menteri) hampir tewas, menang dengan hanya 243 undi majoriti. Oleh yang demikian anggapan penduduk Pekan yang ditemui bahawa terdapat usaha terancang bagi memenangkan Najib dengan majoriti yang besar dalam Pilihanraya Umum ke 12 dan Pilihanraya yang akan datang nampak sangat jelas. Sekiranya benar apa yang didakwa, jelas Najib dan UMNO telah mempergunakan SPR untuk merealisasikan hasrat mereka.

Oleh itu PKR Pahang menggesa SPR Pahang meneliti perkara ini dengan serius dan bertindak segera melakukan penapisan yang ketat terhadap senarai Daftar Pemilih. Kelewatan bertindak akan menyebabkan integriti mereka diragui dan hasrat untuk melihat pilihanraya dijalankan dengan adil dan telus tinggal harapan sahaja sedangkan hakikatnya tidak begitu.

ZAIDI AHMAD
Pengarah Sekritariat
Parti Keadilah Rakyat
Negeri Pahang

merangkap

Setiausaha
Parti Keadilan Rakyat
Cabang Pekan

013-3307176PKR merasa kecewa dengan semakan terbaru Rang Daftar Pemilih Suku Ketiga 2009 yang di pamerkan bagi Parlimen Pekan baru -baru ini.Kenapa perkara yang penting begini tidak dikawal selia dengan betul-betul,supaya tidak timbul pertikaian kemudian hari,sebelum dikeluarkan untuk rujukan.

Perkara ini adalah serius dan pemindahan pengundi secara begini adalah tindakan haram.PKR mendesak agar SPR yang kita semua tahu adalah sebuah badan bebas,supaya tidak menjadi kuda tunggangan UMNO/BN, bagi merealisasikan hasrat Najib. Kemasukkan ramai pengundi baru yang meragukan ini menunjukkan UMNO sudah terdesak dan berada di dalam ketakutan kepada bayang-bayang sendiri. Peristiwa hampir kalah dalam PRU 10 pada 1999 dilihat sentiasa menghantui Najib. Oleh itu beliau menggunakan semua saluran yang ada termasuk SPR bagi menyambung talian hayatnya.

PKR dalam hal ini amat kesal dan memandang serius dan mendesak SPR supaya benar-benar telus dan membebaskan diri dari cengkaman UMNO. PKR sekarang telah mengorak langkah jauh ke hadapan dengan melaksanakan beberapa strategi untuk menumbangkan UMNO dan Najib di Pekan dan seluruh negeri Pahang khususnya. Kami telah membuka banyak ranting di Pekan termasuk tanah-tanah rancangan Felda dan kawasan-kawasan penempatan orang asal. Sokongan yang diterima amat menggalakkan kerana masyarakat Pekan terutamanya mahukan perubahan.

Mereka sudah jelak dengan permainan politik UMNO selama ini. Kehidupan yang semakin sukar dan menghimpit yang mereka alami tidak selaras dengan kedudukan Najib, Ahli Parlimen Pekan sebagai Perdana Menteri yang juga Menteri Kewangan. Mereka melihat tidak ada apa yang telah Najib lakukan di Pekan bagi membantu meringankan beban hidup penduduk setempat malah apa yang dikatakan oleh beliau adalah omongan kosong semata-mata. Konsep 1Malaysia yang diperkenalkan oleh Najib adalah satu retorik dan kami yakin beliau sendiri tidak faham apa itu 1Malaysia.KAMARUL HATTA MOHAMED ALI

Pengarah Pilihanraya Zon Timur PKR

Negeri Pahang.

0179573855

No comments: