PEJABAT MAJLIS PIMPINAN NEGERI PAHANG DM

PEJABAT MAJLIS PIMPINAN NEGERI PAHANG DM

Monday, October 27, 2008

PAKATAN RAKYAT KOMITED PERJUANGKAN HAK GOLONGAN MARHAEN - ANWAR

Inilah implikasinya jika turunkan sedikit demi sedikit harga minyak. Saya sebutkan harga minyak kerana ianya penting dan sekarang di bawah harga minyak USD70 setong dan harga minyak masih tinggi dan golongan yang memotong getah dan kelapa sawit, harga keduanya jatuh - DSAI

Ketua Umum KeADILan merangkap Anwar Ibrahim telah mengadakan lawatan kerja sehari di kawasan beliau khusus nya di kampung Permatang Rawa untuk meyampaikan bantuan dan sumbangan disamping berucap dan beramah mesra bersama fakir-miskin dan warga emas termasuk kaum India di sana.

“Ianya bukan sahaja melibatkan kerajaan negeri dan kerajaan pusat harus bertanggungjawab juga memantau melalui egensi tertentu”, demikian jelas Anwar setelah mendengar keluhan penduduk. Semasa Dr Wan Azizah mewakili mereka, pelbagai usaha telah di lakukan, namun gagal dilaksanakan kerana kawasan tersebut di kelilingi pembangunan pesat. Usaha-usaha itu gagal dilaksanakan oleh kerajaan Pusat kerana di lihat lebih cenderung membantu syarikat-syarikat besar berbanding usaha membantu golongan-golongan buruh, nelayan, petani serta orang dhaif yang benar-benar perlukan bantuan.

“Baru-baru ini Menteri Kewangan umum RM5 bilion untuk menaikan saham dan RM5 bilion untuk bantu orang kaya, syarikat-syarikat besar tetapi untuk membantu golongan kecil, amat payah. Saya tidak menyatakan kerajaan Barisan Nasional tidak membantu tetapi jumlah RM5 bilion di lihat terlalu besar untuk membantu syarikat-syarikat kaya. Nak suntik saham, saya tak kata orang kaya tak turun pendapatan dengan harga barang dan tanggungan sekarang. Mudah-mudahan akan ada perubahan nanti”, tambah Anwar yang juga merupakan Ketua Pembangkang.

“Dulu masa saya berucap sebagai Menteri Kewangan, saya dengar bagaimana Ketua Pembangkang Saudara Lim Kit Siang berhujah supaya kita dapat meneliti dan mengambil langkah-langkah yang sepatutnya kita baiki, dapat teliti, tetapi sekarang mereka tidak mahu mendengar, malah sombong dan takut untuk mendengar hujah saya. Sebabnya, kalau mereka dengar, sudah tentu mereka dapat menyelesaikannya.

“Misalnya, untuk menurunkan harga minyak, saya telah katakan dahulu bahawa kita boleh turunkan harga minyak sedikit demi sedikit sebagaimana sekarang, macamana nak turunkan harga barang keperluan dengan serta-merta. Inilah implikasinya jika turunkan sedikit demi sedikit harga minyak. Saya sebutkan harga minyak kerana ianya penting dan sekarang harga minyak RM70 setong dan harga minyak masih tinggi dan golongan yang memotong getah dan kelapa sawit, harga keduanya jatuh.

“Ikhtiar dan doa dan bila ada surau dan masjid kenalah mengimarahkan dan susun semula jawatankuasa masjid dan pertingkatkan kelas pengajian quran an agama semoga ianya dapat menjadi pengisisan jemaah dan haruslah di tingkatkan, walaupun ianya bemula dengan 5 orang”, demikian tegas Anwar mengakhiri ucapan beliau. Anwar di teman oleh ADUN Penanti merangkap Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang 1, Mohd Fairus Khairuddin.

Anwar yang juga merupakan Ahli Parlimen kawasan tersebut, mengucapkan tahniah kepada kepimpinan Kerajaan Negeri Pulau Pinang di atas ikhtiar membantu golongan miskin secara beransur-ansur.

Katanya, penghapusan masalah miskin tegar dan usaha ini harus di susuli dengan doa dan mengimarahkan masjid. Beliau juga mengucapkan terima kepada rakan-rakan yang kaya-raya, berada dan berkemampuan untuk sama-sama membantu meringankan beban masyarakat miskin dan tidak berkemampuan.

No comments: